Tony's merci chocolade
Tony's goede paasei

Foto’s gemaakt door Floor Driegen en Hermen van de Waal. 

Tony’s Chocolonely voor tweede keer winnaar ‘Goede Paasei’

AMERSFOORT, 15 maart 2021 – Om deze Pasen zonder schuldgevoel je tanden in een paaseitje te kunnen zetten, ontwikkelden verschillende internationale organisaties die zich inzetten tegen moderne slavernij en voor een beter milieu de paaseigids. Een gids die je vertelt wie de koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid. Wereldwijd zijn er drie winnaars gekozen, waaronder Tony’s Chocolonely.  Op maandag 15 maart krijgt de organisatie het ‘Goede Paasei’ uitgereikt door Esta Steyn, directeur Be Slavery Free (voorheen STOP THE TRAFFIK). De prijs wordt sinds 2015 uitgereikt. Het is de tweede keer dat Tony’s Chocolonely in de prijzen valt.

Paaseigids

‘Zo’n gids maakt het voor de consument makkelijker een eerlijke keuze te maken’, aldus Steyn. ‘Dat er nog veel verbetering te behalen valt, is een feit. Er werken nog steeds meer dan een miljoen kinderen op de cacaoplantages in West-Afrika. En om maar een voorbeeld te noemen, vrouwelijk cacaoboeren verdienen ongeveer 0,25 cent per dag. De coronapandemie treft ze daar bovenop nog extra hard.’

Lichtpuntjes in duurzaamheidsjungle

Esta vervolgt: ‘Deze gids laat de lichtpunten in de duurzaamheidsjungle zien. Het is een grondige analyse geweest, waarin we de NGO’s 31 chocoladebedrijven en 35 supermarkten hebben ondervraagd, die samen meer dan 80% van alle chocolade produceren en verkopen. We hebben bijvoorbeeld gekeken hoe ze omgaan met sociale en ecologische standaarden rondom duurzaamheid, mensenrechten en kinderarbeid. Als je in de supermarkt kiest voor slaafvrije chocolade, maak je echt een verschil. Goede wetgeving is essentieel om ervoor te zorgen dat consumenten van ieder product in de supermarkt zeker weten dat het eerlijk en duurzaam is, wij zijn daarom voorstander van goede due dilligence wetgeving, zoals die onlangs door de Christen Unie met steun van meerdere politieke partijen is ingediend.’

Overige winnaars

Naast Tony’s Chocolonely zijn Alter Eco, een Amerikaans bedrijf met distributie in de VS en Europa en Whittaker’s uit Nieuw Zeeland winnaars van een ‘Goed Paasei’. Sinds kort is Alter Eco ook verkrijgbaar in Nederland.

Het ‘Rotte Paasei’

Er zijn ook heel wat organisaties die wat minder voordelig uit de analyse kwamen. Storck, een Duits chocoladebedrijf dat onder andere ‘Merci’ maakt, ontvangt het ‘Rotte Paasei’, vanwege zijn gebrek aan reactie, transparantie en slechte duurzaamheidsprestatie.

Organisaties

De paaseigids is ontwikkeld door Be Slavery Free (Australië en Nederland), Green America, INKOTA, Mighty Earth en Nationale Wildlife Federation. Hier vind je de internationale press release

Goede Paasei Gids

Easter Egg Scorecard 2021

Download hier de Goede Paasei Gids.

Download

Paaseigids Methodologie

De Paaseigids 2021 scoort chocolade bedrijven op duurzaamheidsvraagstukken. De Paaseigids is gemaakt door Be Slavery Free (Australië en Nederland), Green America, INKOTA, Mighty Earth en National Wildlife Federation.

De bedrijven die geselecteerd zijn variëren van de aller grootste cacaohandelaren en chocolade bedrijven tot kleinere meer innovatievere bedrijven. Lees hier het volledige onderzoeksresultaat.

Lees meer